”Nogen mennesker er af den opfattelse, at udviklingsorganisationernes anstrengelser ikke rykker en meter. At vi bare kaster danskernes skattekroner ned i et stort bundløst hul i vores forsøg på at forbedre afrikaneres levevilkår. De mener, at vi hjælpearbejdere er naive, hvis vi tror, at vi kan fremme pigers og kvinders rettigheder og muligheder i områder af Afrika, hvor kultur og livsanskuelser er så anderledes end vores egen. Med podcastserien har vi sat os for at modbevise deres antagelse.”
Sådan indledes ADRA Danmarks nye podcastserie ’Med ADRA i felten’ på foreløbigt fire episoder. Fortællerstemmen tilhører kommunikationsmedarbejder Maria Lykke Andersen, og herefter blandes andre røster ind i rejsedagbogen og reportagen fra Ugandas mest økonomisk og socialt tilbagestående region – Karamoja.
Lyt til podcasten Kvinderne rejser sig i Uganda – når mændene bliver straffet
Resultaterne viser sig
Podcasten findes på de fleste podcastapps som Googles, Apples, Spotify etc. og på ADRA Danmarks egen hjemmeside her
”Det er helt nyt for os at producere podcasts, men vil ADRA være der, hvor danskerne og de nye generationer har åbne ører, må vi også indtage det auditive univers,” udtaler kommunikationschef Laura Nygaard Nielsen.
Hun lægger tillige stemme til podcasten sammen med kolleger fra Uganda. De har alle arbejdet i regionen i mange år og er vidner til de små, men positive forandringer, der sker i karamojongernes måde at opfatte sig selv og hinanden på i det ellers stærkt mandsdomineret samfund.
Lyt til podcasten Kvinderne rejser sig i Uganda – især når de står op for hinanden
Her lyder også stemmen fra en ung pige, der har måttet kæmpe hele sit liv for retten til at gå i skole, og som overvejede selvmord fordi en uplanlagt graviditet så ud til at aflive drømmen om en videregående uddannelse.
Lyt til podcasten Kvinderne rejser sig i Uganda – gravide teenagere må nu blive i skole
Her høres stemmen fra analfabeten Regine, som blev banket af sin familie, fordi hun modsatte sig at blive voldtaget og taget til kone af den kvæghyrde, hendes far havde valgt til hende.
Religiøse ledere er i gang
Lytteren får også lov til at fornemme håbet fra de mennesker, der har haft gavn af NGO’ernes arbejde i regionen, og som oplever, at det rent faktisk nytter at tale piger og kvinder op i lokalsamfundet.
Kvindegrupper i landsbyerne begynder at tale hinandens sag, når mænd og skadelige sociale normer og traditioner krænker deres medsøstres menneskerettigheder.
Religiøse ledere skaber nu debat om de negative sociale normer, der er med til at undertrykke piger og kvinder.
Lyt til podcasten Kvinderne rejser sig i Uganda – religiøse ledere rækker dem en hånd
I Karamoja er kvæghold det dominerende levebrød. Jo flere køer, en mand ejer, des rigere er han. Traditionelt set har manden råderet over alt, hvad en familie ejer. Også de aktiver, såsom husdyr, som hans kone eller koner har anstrengt sig for selv at kunne købe. Og den jord, konerne har arvet af deres forældre. Selv sine døtres fremtidsmuligheder råder manden suverænt over. Fx om de må gå i skole, og hvem de skal gifte sig med.
Kvinderne har ingen indflydelse haft på familiens økonomiske ressourcer, men resultaterne af ADRA’s og andre hjælpeorganisationers arbejde er altså begyndt at vise sig.
Du skal være logget ind for at skrive en kommentar.
“Alle har lige ret til at følge og udleve deres egne drømme og evner. Derfor kæmper vi side om side med vores medmennesker for at styrke deres stemme”
Din browser er forældet!
Du benytter en forældet browser og vil ikke få den optimale oplevelse på siden.
Overvej at hente en af følgende browsere:
Kommentarer